Våre tips til Arendalsuka 2024
Er du kunstinteressert og skal på Arendalsuka i år? Her er våre tips til hva du bør få med deg!
Mandag
kl. 16.00
Kunst og konflikt: Kunst som arena for meningsutveksling, samskaping og kritisk debatt
Universitetet i Agder og Arkitektur- og Designhøgskolen i Oslo er opptatt av hvordan kunstneriske ytringer og bygninger former, påvirker og reflekterer samfunnet. Derfor inviterer de til samtale om hvordan kunst og arkitektur kan skape forbindelseslinjer mellom individet og komplekse tematikker som sosial tilhørighet, nedbygging av natur og bærekraft?
kl. 17.00
Hvorfor er ikke kunstnerisk kompetanse invitert til å være med å løse morgendagens utfordringer?
Kunst- og kulturfagene spiller en avgjørende rolle i å forme et inkluderende samfunn og fremme innovasjon og kreativitet, men opplever likevel ofte lavere status politisk. Høyskolen i Kristiania og Universitetet i Agder vil utfordre denne oppfatningen og fremheve hvordan kunst og kreative fag kan bidra til viktige samfunnsendringer.
kl. 21.10
Kunst som ny vekstnæring? Kan digitalisering bidra til at kunst og design blir en ny vekstnæring?
Kunstsilo og Universitetet i Agder inviterer til samtale om hvordan digitalisering kan bidra til å gjøre kunst til en ny vekstnæring i Norge, og om hvilken rolle kunstig intelligens skal spille i dette.
Tirsdag
kl. 13.00
Kunstens rolle i eldreomsorg
I lys av regjeringens mål med Den kulturelle spaserstokken om å sørge for profesjonell kunst- og kulturformidling av høy kvalitet til eldre, arrangerer Verdighetssenteret panelsamtale om kulturformidling, kunst og frivillighet i eldreomsorgen.
Onsdag
kl. 09.00
Hva kan museene mene?
Norges museumsforbund, Museene på Sørlandet, Norsk ICOM samler seg for å diskutere museenes ytringsrom, ikke minst knyttet til de vanskelige temaene som kanskje også er politisk aktuelle og krevende. Spesielt aktuelt er museenes ulike reaksjoner på krigen i Ukraina og folkemordet i Gaza.
kl. 10.30
Kultur som beredskap i krise og krig
At verden opplever et økende antall kriger og konfliktsituasjoner, bidrar også til at stadig flere blir mer bevisst på kulturens rolle som forankrer av et folks kultur og identitet. I dette arrangementet vil Norsk museumsforbund se nærmere på kulturens betydning i gjenoppbyggings- og reparasjonsfasen etter en krig og kriser, med særlig fokus på Ukraina og Gaza.
kl 11.30
Kunst og kultur for livskvalitet og bedre levevilkår
Kilden teater og konserthus ønsker å ta i bruk kunstens utviklende kraft for å fremme livskvalitet, helse og sosial deltakelse. Gjennom presentasjoner, diskusjon og kunstnerisk innslag skal de undersøke hvordan kunst- og kultursektoren kan bidra til å bedre både levekår i samfunnet og livskvalitet for den enkelte.
kl. 11.30
Investering i kunst og kultur er kritisk for demokratiet
Med utgangspunkt i fjorårets EU-rapport om kultur og demokrati, og Kulturdirektoratets påfølgende kommentar om kulturens rolle i samfunnskritisk infrastruktur, inviterer Kristiansand kommune og Stiftelsen Fædrelandsvennen til diskusjon om investeringer i kunst og kultur faktisk leder til et styrket demokrati, og hvem som i så fall skal ta regningen.
kl. 13.00
Hvordan kan kunst i offentlige rom bidra til mindre ulikhet og mer likestilling?
Mesén inviterer til panelsamtale om kunst i offentlige rom, sosial bærekraft, demokrati og ytring. Vi ser nærmere på FNs bærekraftsmål 5 og 10 som omhandler mindre ulikhet og likestilling mellom kjønnene, og er nysgjerrige på hvilken måte kunst i offentlige rom kan bidra til å nå disse målene. Hva kan vi lære av kunst i offentlige rom?
kl. 14.00
Kunstens kraft. Hvorfor og hvordan satser Oslo kommune på den profesjonelle kunsten?
Oslo kommunes kunstsamling gir et innblikk i hvordan de arbeider med kunst i forbindelse med byutviklings- og byggeprosjekter, og undersøker kunst i offentlige rom sin samfunnsmessige rolle med tanke på demokratiutvikling og en bærekraftig fremtid.
kl. 15.00
Kulturkroner
Kulturdirektoratet legger fram oversikten Kulturkroner, og har satt sammen et samtalepanel bestående av representanter fra stat, fylker, kommuner og stiftelser som skal diskutere hva de vil oppnå med sine kulturprioriteringer og hvilket ansvar de skal ta.
Torsdag
kl. 10.00
Den store kunstnerdebatten
Kunstnernettverkets tradisjonsrike debatt tar i år opp mangfold i kunsten, den videre kursen for kunstnerpolitikken etter Kunstnarkår, endringene som kommer i åndsverkloven og kanskje viktigst: Hvordan blir det med kulturen når alle pengene fremover skal gå til helse og militær opprustning?
kl. 12.00
Hvordan skape livskraftige lokalsamfunn
Opplysningsvesenets fond har blant annet invitert to av våre tidligere finansministre til å diskutere hva som skal til for å gjøre lokalsamfunn livskraftige – ikke bare for å bo og jobbe i, men å leve i.
kl. 12.00
Forsvinner kulturjournalistikken fra mediene?
Kunsten som ytringsform er en viktig del av den offentlige samtalen. Sørlandsutstillingen og Arendal kunstforening stiller spørsmål om kunstanmeldelser og omtaler av kunstnerisk ytring blir valgt bort fra mediene?