Hvordan kan kunst i offentlige rom bidra til mindre ulikhet og mer likestilling?
– Arendalsuka 2024
Velkommen til vårt arrangment om kunst og bærekraft på Arendalsuka!
Tid: onsdag 13.august, kl. 13.00 – 13.45
Sted: Arendal kunstforening (Nedre Tyholmsvei 7b)
Se arrangement på Facebook, Linkedin eller arendalsuka.no
Med utgangspunkt i FNs bærekraftsmål 5 og 10 som omhandler henholdsvis mindre ulikhet og likestilling mellom kjønnene, arrangerer Mesén en samtale om hvordan kunst i offentlige rom kan bidra til å nå disse målene. Vi ønsker å løfte tematikk knyttet til sosial bærekraft, demokrati og ytring, og er nysgjerrige på hvilken måte dette blir viktig også i fremtiden? Hva kan vi lære av kunst i offentlige rom?
Flere av bærekraftsmålene fokuserer på mobilitet og samarbeid på tvers av landegrenser. I juni åpner Damien Ajavon utstillingen «Queer Utopia» i Rosenkrantz’ gate i Oslo, en offentlig visningsarena etablert av Mesén i 2017 med mål om å løfte frem kunstverk som fremmer ytringsfrihet og debatt. Ajavon, som er en fransk, Oslo-basert kunstner med afropeiske røtter, ønsker å bruke dette verket til å ta opp tematikk knyttet til skeivhet, seksuell frigjøring, identitet og multikulturalisme. Dette er temaer som fremdeles er befestet med fordommer og tabuer, og særlig er den offentlige debatten rundt kjønn og identitet svært polariserende og konfronterende. «Queer Utopia» slik det flommer av overskudd og glede, blir en motsats til denne type mistenkeliggjøring og polemikk. Før panelsamtalen blir det en innledning om dette kunstprosjektet ved Ajavon og kurator i Mesén.
Vi jobber for at kunsten kan være del av det offentlige ordskiftet og med å forme kulturpolitikken. Og vi ser aktivt etter hvilke muligheter som ligger i å bringe kunsten – med sine metoder og virkemidler – inn i dette arbeidet. Men mellom idé og ferdig verk, og ikke minst idet verket vies offentligheten, finnes det mange portvoktere. Hvordan skal vi sørge for at alle tar sin del av ansvaret for den sosiale bærekraften? Og hvordan kan vi sikre at vi får et mangfold av stemmer?
Medvirkende:
Damien Ajavon, kunstner
Damien Ajavon (pronomen: de/dem) er en oslobasert tekstilkunstner, født i Frankrike, med afropeiske røtter. Ajavon har en mastergrad i tekstil ved Kunsthøgskolen i Oslo, og har gjort teknikk- og kunnskapservervelse til en sentral del av sin kunstneriske praksis gjennom sine møter med andre tekstilkunstnere og tradisjonsutøvere rundt om i verden. I 2023 ble de tildelt årets debutantpris under Høstutstillingen og de er i år aktuell med utstillingen "Queer Utopia" i Rosenkrantz' gate, som er kuratert og produsert av Mesén. Her løfter Ajavon tematikk knyttet til skeivhet, seksuell frigjøring, identitet og multikulturalisme.
Foto: Maryam Mumladze
Ida Fagervold, Universitetet i Oslo
Ida Fagervold er stipendiat ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo. I doktorgradsprosjektet hennes forsker hun på sosiale bevegelser, kreativ praksis og protestkunst. Prosjektet ser spesifikt på den skeive bevegelsen i Myanmar sin deltakelse i revolusjonen som fulgte militærkuppet i 2021. I kjølvannet av kuppet bidro hun til å organisere kunstutstillinger og kunstsalg i Oslo for å vise frem kunst produsert som respons til kuppet, og for å samle inn midler til kunstnere i Myanmar. Hun er særlig interessert i kreativitet i politisk motstand, aktivisme og sosiale bevegelser som kreativ praksis, og kjønn og seksualitet.
Daniella van Dijk-Wennberg, avd. direktør i Oslo kommunes kunstsamling
Foto: Jon Gorospe
Kristine K. Wessel, Kunstfaglig prosjektleder og kurator, Mesén
Kristine K. Wessel er kunstfaglig prosjektleder og kurator for kunst i offentlige rom, og etablerte Mesén sammen med Vibeke Christensen for 25 år siden. Wessel har lang erfaring med utvikling av kunstprosjekter i by- og stedsutviklingsprosesser, samt til både nye og eksisterende offentlige bygg. Wessel er redaktør for publikasjonen “Kunsten å utvikle et sted” og kurator for utstillingen ECHT?! - young and 3-dimentional art from Norway som vises i Berlin i 2025 og som skal presentere yngre, norsk samtidskunst for et internasjonalt publikum. Wessel interesserer seg spesielt for problemstillinger knyttet til kunst i offentlig rom og hvilken rolle dette feltet kan ha i samfunnet.
Foto: Jon Gorospe
Tina Skedsmo, Kurator og kunsthistoriker, Mesén
Tina Skedsmo er kurator og kunsthistoriker i Mesén. Hun har bakgrunn i kunsthistorie fra Universitet i Oslo og mastergrad i Innovation and Organization of Culture and the Arts ved Universitetet i Bologna, Italia. Skedsmo har kuratorerfaring fra flere prosjekter i offentlige rom, både permanente og temporære, og er en av kuratorene bak Damien Ajavons utstilling «Queer Utopia» i Rosenkrantz’ gate. Skedsmo interesserer seg spesielt for den politiske kunstens mulighetsrom i dag, italiensk kulturhistorie og kunst som tematiserer kjønn og seksualitet.