Utstilling for Oslo bys arkitekturpris 2024 på Anne Cath. Vestlys plass. Foto: Mesén
Utstilling: Oslo bys arkitekturpris
Tjenester:
Konseptutvikling, utstillingsdesign og produksjon
År:
2015–2024
Sted:
Anne-Cath. Vestlys plass, Fridtjof Nansens plass, Kronprinsesse Märthas plass
Oppdragsgiver:
Plan- og bygningsetaten, Oslo kommune
Samarbeidspartnere:
Line Solgaard Arkitekter, Sebastian Sanders og Mads Øiern
Oslo bys arkitekturpris deles ut årlig og har som mål å løfte frem den nyeste og beste Oslo-arkitekturen, samt å stimulere til økt interesse for arkitektur og byutvikling. De nominerte prosjektene vises i en utstilling. Utstilling skal presentere den nye Oslo-arkitekturen for Oslos befolkning og skape engasjement og oppmerksomhet rundt arkitekturprisen.
Utstillingen for Oslo bys arkitekturpris har fra 2015 til og med 2022 vært utarbeidet av Line Solgaard Arkitekter, kunstner og produsent Sebastian Sanders og Mesén. I 2023 og 2024 bestod teamet bak utstillingen av arkitekt Mads Øiern, Sebastian Sanders og Mesén.
Utstillingen har vært vist på Anne Cath. Vestlys plass, Fridtjof Nansens plass og Rådhusplassen som er store og åpne steder som vi ønsket å bryte ned i romlige sekvenser i en menneskelig skala. Vi ville tilby publikum en opplevelse av rom som understreker arkitekturens påvirkning på oss. Utstillingene tar utgangspunkt i prosjektets kjernebudskap, arkitektur, og på en intuitiv og enkel måte understreker arkitekturens evne til å skape romlige opplevelser.
Utstillingskonseptet for 2019–2024 var ombruk og utstillingen er utført i ombrukte materialer, det vil si at ting som er blitt overflødige brukes på nytt eller materialer gjenbrukes i nye sammenhenger. I 2023 og 2024 har utstillingen vært laget av paller som kan brukes igjen og igjen, og som dermed hindrer tap av vesentlige ressurser og reduserer avfall ved demontering og rivning.
Utstillingskonseptet for 2017, Reisverk, presenterte utstillingen som en serie byggverk i sin reneste form; nesten som arkitektens skisse av reisverket til et bygg, ønsket vi å skape en illustrasjon av arkitektur som ramme for formidlingen. Utstillingskonseptet, laget med tre som byggematriale, fungerte med andre ord som en arkitektur i seg selv. Utstillingen i 2018 videreførte konseptet fra 2017, men i ny og fargesterk drakt, med reisverk av tre malt i blått.
Utstillingen i 2016, Den røde løper, ble utformet i rødfarget plass-støpt betong. Dette var et nytt element i utstillingen: Betong, som er et allsidig materiale og er et av de mest brukte byggematerialene i verden i vår tid. Den røde løperen skaper assosiasjoner til celebre situasjoner hvor kjente mennesker og modeller fremheves på den røde løper både for å sees, men også skape relasjon og møter mellom “stjernene” og publikum.
Utstillingen Paviljonger (2015) ble utformet i stål med utgangspunkt i arkitektenes strek-skisser der hver av de nominerte prosjektene fikk en unik presentasjon i den romlige installasjonen.
2024
2023
2022
2021




2020




