«Duck and Cover»
av Guttorm Nordø

Kurator/produsent, Rosenkrantz’ gate 14 i Oslo

Kunstverket «Duck and Cover» av Guttorm Nordø

«Duck and Cover» av Guttorm Nordø. Foto: Kulturbyrået Mesén

Guttorm Nordø har laget et nytt 6x2,5 meter stort verk på aluminiumsplater, hvor han blant annet bruker originale sjablonger fra 1983. Verkets tittel er hentet fra en amerikansk opplysningsfilm fra 1952, der man får klar beskjed om hva man skal gjøre når (ikke HVIS) atombombene faller over USA, nemlig DUCK AND COVER!

Nordø jobbet med street art før det var et begrep i Norge, og har utmerket seg med sine tegninger, collager, tidsskrifter og tekster. Hans arbeider har en personlig tilnærming til samfunnskritikken, med budskap om at livet ikke er en rett linje. Mens hans billedkunst er åpen for tolkning, har tekstene han skriver en god dose humor. Som en kunstner med et langt kunstnerskap bak seg, sitter han på verdifulle refleksjoner om det å være "innenfor" og "utenfor" kunstfeltet. Nordø har greid det kunststykke å skape et levebrød av sin virksomhet, ved å være høyt og lavt i kunstfeltet, og er aldri opptatt av å gjøre de "riktige" tingene.

Nordøs kunstneriske drivkraft har rot i en grunnleggende nysgjerrighet blandet med et særegent kritisk syn på kunstfeltet, og selv kaller han seg maksimalist. «Jeg har gjennom streker og impulser prøvd å nå inn til det helt primitive og ekspressive, det basalt barnlige og direkte,» sier Nordø. Han var også redaktør og utgiver av det internasjonale kunst- og Mail Art-tidsskriftet El Djarida på 1980- og 1990-tallet. ”Etterlatenskapene” fra sistnevnte virksomhet kan nå bli sett i en åpen samling på Nasjonalbiblioteket (Oslo), som heter Guttorm Nordøs arkiv av Mail Art 1983 – 2000, en gedigen samling bestående av rundt 9000 katalogiserte kunstverk, fanziner, musikk og objekter. Nordø har også vært aktiv som skribent og musiker 1979 – 2020.

 

«Duck and cover» av Guttorm Nordø ble åpnet 1.september 2022. Les åpningstalen av Merete Hovdenak.

Prosjektet er støttet av:
Kulturetaten Oslo kommune, Fritt Ord, Bergesenstiftelsen og Kulturrådet.

Takk til Fortum for lån av arenaen.

Guttorm Nordø (f. 1960) er billedkunstner fra Trondheim, men nå bosatt i Hof i Vestfold. Han arbeider med maleri og tegning gjennom en rekke metoder og i ulike kontekster, fra uterom til galleri og museer. Han er representert i Trondheim Kunstmuseum, har hatt soloutstillinger på Henie Onstad Kunstsenter og Preus Museum. I 1990 kjøpte Nasjonalgalleriet et av hans arbeider. Samtidig er han aktiv gatekunstner, og er anerkjent høyt og lavt i kunstfeltet. https://guttormnordo.no

 

Podcast: «Maksimalisten»

I forbindelse med utstillingen er det spilt inn en samtale mellom Guttorm Nordø og kunsthistoriker Øivind Storm Bjerke, som slippes i tre episoder. Her får vi blant annet høre om hvordan tilfeldigheter og forbindelser på tvers av fagfelt og landegrenser har vært med på å forme Nordøs kunstnerskap.

Lytt til podcasten under, eller på Acast, Spotify eller Apple Podcasts!

I denne første episoden av tre, får du høre mer om hvordan Øivind Storm-Bjerke ble kjent med kunsten til Guttorm Nordø og om Guttorms vei til kunstakademiet i Trondheim.

I denne episoden får vi i samtalen mellom Guttorm Nordø og Øyvind Storm Bjerke et innblikk i norsk kunstliv på 1980 og -90 tallet, og Guttorms møte med den tyske ekspresjonisten Jörg Immendorff i tillegg til Albert Oehlen. Vi får høre om etableringen av kunst- og litteraturtidsskriftet El Djarida som Guttorm utgav i mange år, og vi blir bedre kjent med begrepet maksimalisme.

Hva kjennetegner egentlig Guttorm Nordøs mangefasetterte kunstnerskap? Prosess! Helt siden 1980-tallet har Guttorm fulgt følgende modell: Situasjon, idé, eksperiment, reaksjon, analyse, videreføring. Men, hvor viktig er det å kunne oppføre seg i sosiale lag oppi det hele?

I denne tredje og siste episoden reflekterer Guttorm og Øivind om det å være utenfor det etablerte og gå sine egne veier, og ikke minst det å forfølge en idé.