«Stillerom for fargen blå og sirkelbogar» (2021) av Britt Smelvær sett ovenfra. Foto: Oddleiv Apneseth/Helse Førde

Stillerom for fargen blå og sirkelbogar (2021) av Britt Smelvær sett ovenfra. Foto: Oddleiv Apneseth/Helse Førde

Dagabygget, Helse Førde HF

Tjenester:
Kunstkonsulent

År:
2020–2021

Sted:
Dagabygget, Førde Sentralsjukehus

Kunstnere:
Vidar Koksvik, Anders Gjennestad, Britt Smelvær mfl.

Oppdragsgiver:
Helse Førde HF

Meśen har vært kunstkonsulent for det nye psykiatri-bygget til Førde sentralsjukehus. Arbeidet omfattet å lede et kunstutvalg bestående av sykehusansatte, brukere, arkitekt og prosjektledelse. Vi har hatt ansvar for å utvikle en kunstplan for bygget, samt kuratering, konservering og reinstallering av eksisterende verk, oppfølging av kunstnernes produksjon og montering.

Bygget har fått navnet Dagabygget (fra dagning/daggry), og dette har vært noe av utgangspunktet for kurateringen, som er gjort med ulike perspektiver på lys/lysning, en ny dag, nye muligheter, en ny start.

Tre kunstnere ble invitert til å skape kunst for det nye bygget; Vidar Koksvik, Anders Gjennestad og Britt Smelvær. Vi har gjort et utvalg av sykehusets eksisterende kunst som flyttes fra gammelt til nytt bygg og som henges på nye måter. Vi har også sørget for en rekke innkjøp av ny kunst til bygget, av kunstnere som Maiken Stene, Kristina Aas og Sissel Blystad.

Veggeteppe «Jølster» av Magnhild Heggheim. Foto: Oddleiv Apneseth/Helse Førde

Veggeteppe «Jølster» av Magnhild Heggheim.
Foto: Oddleiv Apneseth/Helse Førde

Tre lysekroner (2021) av Vidar Koksvik

I trapperommet over inngangen til Dagabygget henger Vidar Koksviks lysskulpturer. Det tredelte verket består av tre lysekroner i glass som henger i ulik høyde i rommet mellom første og andre etasje. Verket har et vennlig, innbydende og positivt uttrykk.

Glasskunsten lyser i blått, grønt og rosa, farger som også går igjen andre steder i bygget. Skulpturen skaper en forbindelse mellom inne og ute, og sees gjennom store vinduer fra utsiden av bygget.

«Tre lysekroner» (2021) av Vidar Koksvik. Foto: Oddleiv Apneseth/Helse Førde

Tre lysekroner (2021) av Vidar Koksvik. Foto: Oddleiv Apneseth/Helse Førde

Stillerom for fargen blå og sirkelbogar (2021) av Britt Smelvær

Utendørs i et åpent atrium midt i bygget står et kunstverk av Britt Smelvær. Smelvær har tematisert sirkelen gjennom utforskning i lys og farger, og gjennom former som gir assosiasjoner til sol, måne og regnbuen.

Verket består av en blå og en hvit glassfiberbue med ledlys på undersiden, en lakkert aluminiumsform på en vegg og vinduskarmer i en kontrastfarge (oransje). Verket er godt synlig og kan sees fra alle vinduene i bygget. Det har ulike uttrykk i dagslys og kveldslys - sommer og vinter. Verket er skapt for å ha et beroligende uttrykk, det er former som gir ro, samtidig som det inviterer folk til interaksjon og utforskning.

«Stillerom for fargen blå og sirkelbogar» (2021) av Britt Smelvær. Foto: Oddleiv Apneseth/Helse Førde

Stillerom for fargen blå og sirkelbogar (2021) av Britt Smelvær. Foto: Oddleiv Apneseth/Helse Førde

Uten tittel (2021) av Anders Gjennestad

På veggene i trapperommet mellom første og andre etasje har Anders Gjennestad malt et lekent bilde av en svevende duk. Verket er malt på plater og installert på veggen, som er med på å gi en tredimensjonal følelse. Skyggen i verket illuderer lyset fra vinduet. Vinden som løfter duken spiller på sammenhengen med naturen utenfor, den grønne fargen gjør det samme. Duken kan symbolisere at vi alle har essensielle likheter, vi er laget av samme stoff, men møter forskjellige forhold i verden som gjør ulike ting med oss. Ting som er knørva eller krøllete kan rettes ut.

Duken kan peke mot at en her-og-nå tilstand alltid er foranderlig. Duken kan også være et bilde på noe eksistensielt, at det vakre ikke finnes i det glatte, men i strukturen som kommer av at ting har spor av levd liv. Motivet har oppdrift og er på vei ut i naturen og verden utenfor, samtidig som det står trygt i byggets rammer.

Lenger inn i bygget finner vi replikken Uten tittel (2021), et veggmaleri på mur av Anders Gjennestad. Foto: Anders Gjennestad

Lenger inn i bygget finner vi replikken Uten tittel (2021), et veggmaleri på mur av Anders Gjennestad. Foto: Anders Gjennestad

Verket Uten tittel (2021) som pryder veggen mellom første og andre etasje er malt på plater som er installert på veggen. Foto: Anders Gjennestad

Verket Uten tittel (2021) som pryder veggen mellom første og andre etasje er malt på plater som er installert på veggen. Foto: Anders Gjennestad