Dronningens gate

Bilfritt byliv

 
 

Dronningens gate i Oslo er en del av satsingen til Bilfritt byliv. Vi jobber med kunst, formidling og aktiviteter i gata.

Tidsrom: 2017 - 2019
Sted: Dronningens gate
Produsent: Kulturbyrået Mesén
Samarbeidspartnere: Bymiljøetaten, Rambøll, og Eriksen Skajaa arkitekter

Som en del av Bilfritt byliv er Dronningens gate valgt ut som et ettårig pilotområde der man arbeider med en rekke tiltak for økt byliv. Det er etablert en arbeidsgruppe som består av Bymiljøetaten, Rambøll, Eriksen Skajaa arkitekter og Kulturbyrået Mesén. Arbeidsgruppen arrangerte to åpne idéverksteder og hadde møter med flere av de som holder til i gata i 2017.
På bakgrunn av kartleggingen og samtalene ble det bestemt fra politisk hold at man i Dronningens gate skal teste ut form og innhold parallelt, og det arbeides videre med to hovedtiltak:

1. Årshjul for Dronningens gate som betår av arrangementer, et kunstprosjekt og formidling om Dronningens gate.

2. Fysiske tiltak i gata i form av utvidelse av fortau, mer grønt, benker og sykkelstativ.

 
Bilbanen fenget - barna lekte i timesvis. Foto: Kulturbyrået Mesén

Bilbanen fenget - barna lekte i timesvis. Foto: Kulturbyrået Mesén

 

Bilfritt byliv i Dronningens gate

Fotoutstillingen People of Dronningens gate ble vist utendørs i gata fra 2018 - 2020. Karoline Hjorth og Riitta Ikonen er kunstnerne bak utstillingen. De har gjennomført et kunstnerisk dokumentasjonsprosjekt som involverer folk som arbeider eller som har tilhørighet i Dronningens gate. 

Kunstnerne fotograferte, intervjuet og laget bærbare skulpturer til ni personer som har sitt daglige virke der. Ansatte hos Cinemateket, Låshuset, Mamma Pizza og Fortidsminneforeningen er blant dem som stilte opp. De har delt sine historier og blitt fotografert ikledd alt fra filmruller, pasta, nøkler og gardiner.

I mai 2018 og 2019 ble det arrangert Vårfest i Dronningens gate sammen med en rekke av aktørene i gata. Vårfesten ble en opplevelse for gående og en begivenhetsrik dag for hele familien, fra Kirkeristen til Grev Wedels plass. Gjennom programmet for dagen ble de historiske kvalitetene og gatens arkitekturhistorie løftet frem gjennom arkitekturhistorisk gatevandring, utlån av virtuell virkelighets-briller som ser 200 år tilbake i tid, samt en åpen forhage til det historiske bygget til den gamle Krigsskolen, i tillegg til en rekke aktiviteter for barn, matboder, samisk kunsthåndverksmarked med mer.

Dronningens gate deltok også på Oslo Kulturnatt i 2018 og 2019 med en rekke arrangementer, utendørskonserter og kulturopplevelser.

Podcasten Gatelangs i Dronningens gate forteller historier om arkitektoniske perler langs gateløpet.

Kan vi gjøre noe tilsvarende for deg? Ring eller send e-post til:
Kristine Wessel
920 555 13 / kristine@mesen.no