Åpning: Nytt kunstprosjekt av Anders Sunna i Rosenkrantz’ gate

 

Tid: torsdag 24. august kl. 17.00 

Sted: Rosenkrantz’ gate 14 

Se arrangement på Facebook

Anders Sunna er kjent for å lage store bilder som blander graffiti, maleri, collage og naturmaterialer som dyrehud og gevir. På den 6 meter lange veggen i Rosenkrantz’ gate ønsker han å sette lys på samisk ungdom og det psykiske presset de opplever i møte med kravene som stilles til grønn omstilling. 

Samisk ungdom navigerer i et spenn mellom fortid og fremtid, mellom kultur- og tradisjonsbevaring og et samfunn i omstilling. Dette perspektivet er også utgangspunktet for Anders Sunna sitt nye kunstverk i Rosenkrantz’ gate. Det dypt politiske, samiske perspektivet preger kunstnerskapet og knytter verkene sammen i en mothistorie til hvordan vi/majoriteten liker å oppfatte oss selv og våre styresmakter. Sunna jobber i en svært dagsaktuell tematikk, men med en tydelig historisk nerve og et postkolonialistisk perspektiv.   

Utstillingen er støttet av Norsk kulturfond, Oslo kommune, Fritt Ord og Bergesenstiftelsen. 

Velkommen!  

 

Om kunstneren  

Anders Sunna (f. 1985) er en samisk billedkunstner fra svensk side av Sápmi. Han har utdannelse fra Umeå konstskola (2006) og Konstfack, Stockholm (2009). Verkene hans tar ofte tak i samisk historie og personlige erfaringer fra å vokse opp i en reineierfamilie, med et tydelig politisk tilsnitt. Sunna var en av tre samiske kunstnere som stilte ut på Veneziabiennalen i 2022. Han har gjort offentlige arbeider på blant annet Samisk Hus i Oslo og Samisk høgskole i Kautokeino, og hatt en rekke separat- og gruppeutstillinger.   

 

Om arenaen 

Kulturbyrået Mesén ønsker å lage rom for ytringer og perspektiver som kanskje ellers ikke ville fått plass i offentlige rom. Arenaen i Rosenkrantz’ gate har allerede en politisk ladet plassering, midt mellom Stortinget og en kystlinje i stadig endring som del av Fjordby-utviklingen. Her ser vi et potensielt krysningspunkt for diskusjoner om nasjonal identitet og spørsmål om sted og tilhørighet. Hvem har tilgang til det offentlige rommet og det offentlige ordskiftet? Er det behov for en kritisk granskning av dette stedet gjennom nye samarbeid? Hva kan vi lære av kunst i offentlige rom?  

Veggen i Rosenkrantz’ gate 14 ble etablert i 2017 i samarbeid med Oslo kommune bilfritt byliv. Veggen er en offentlig visningsarena forbeholdt temporær kunst som bidrar til å fremme ytringsfrihet og offentlig debatt. Den er en svært synlig arena, utendørs i en gate der mange folk ferdes. 

 
 
Forrige
Forrige

Våre tips til Arendalsuka 2023  

Neste
Neste

Arendalsuka 2023: Bærekraft og kunst i offentlig rom – hvordan lykkes i gjennomføringen?