Skeiv kopp (2022). Håndlagd keramisk kopp dedikert til Kim Friele lagt igjen på Oslo S som gave. Foto: Pia Eikaas.

Skeiv kopp av Pia Eikaas og Jo Ravn Abusland

Tjenester:
Kurator og pprodusent

År:
2021–2022

Sted:
Kristiansand, Oslo og Horten

Kunstnere:
Pia Eikaas og Jo Ravn Abusland

Samarbeidspartnere:
Karmaklubb*, Vaktbua, Kunstreisen (Bane NOR Eiendom), Preus museum

Skeiv kopp er et generøst overskuddsprosjekt med formidlingsglede, en god dose humor, alvor og overraskelse. Kunstnerne Pia Eikaas og Jo Ravn Abusland har laget over 300 keramiske kopper for hånd, dedikert til skeive forbilder som Kim Friele, Virginia Woolf, James Baldwin, Judith Butler og Esben Esther Pirelli Benestad. 

Det å dele te, kaffe eller sjampanje er en form for gest som inviterer til vennskap, til samtaler, til fellesskap, et møte med en fremmed eller en venn. Målet ved å bruke denne hverdagslige tingen, koppen, er å skape en lav terskel for å nå frem og være tilstede i hjem og hverdagsliv til mange. Skeiv kopp inviterer seg på en måte inn i folks hjem med de mangfoldige, fargerike og unike koppene. 

Prosjektet begynte i 2021 og ble videreutviklet i 2022 i anledning Skeivt kulturår.

Det er viktig å ha forbilder. Det handler for eksempel om å se en voksen versjon av noe en selv kunne være. Vi ønsker å løfte fram våre forbilder, som tilfeldigvis er skeive.
— Jo Ravn Abusland, kunstner

Foto: Pia Eikaas

Skeiv kopp er inspirert av Nancy-podcasten, som ble produsert 2017-2020. I programmet utforskes ulike aspekter ved det å være skeiv på en morsom, nysgjerrig og elskverdig måte.

Pia Eikaas (f. 1985) er en prosjektbasert kunstner som jobber innen flere ulike medier. Hun er utdannet ved det Kongelige Danske Kunstakademi, Billedkunstskolerne. I sin praksis bygger hun ofte på egne erfaringer i krysning med teori. Gjennom nomadiske byvandringer, og med et feministisk blikk, samler hun objekter, idéer og historier som blir grunnlaget for kunsten. 

Jo Ravn Abusland (f. 1976) bor i Kristiansand, hvor han også er født og oppvokst. Abusland er utdannet kunstner ved Kunstakademiet i Bergen og Kunsthochschule Berlin-Weissensee, og arbeider i et stort spenn av ulike materialer og teknikker, med temaer knyttet til identitet og annerledeshet. Planter i ulike former er nær sagt alltid en del av arbeidene. 

Skeiv kopp på Oslo kulturnatt, 2022

Til Oslo kulturnatt 2022 laget kunstnerne nye kopper dedikert til nye skeive forbilder, som Anne Grete Preus, Stephen Fry og Fran Lebowitz. Koppene ble delt ut på Jernbanetorget som gaver til de som vil ta dem imot og gi dem et nytt hjem. I tillegg ble det holdt en mini-konsert med Håland og Haugfos.

Det å dele en te, kaffe eller sjampanje en form for gest som inviterer til vennskap, til samtaler, til fellesskap, et møte med en fremmed eller en venn. Du trenger dermed ikke være skeiv eller ha en interesse for kunst for å ta imot en kopp. Skeiv kopp er for alle.

I 2022 er det 50 år siden Straffelovens paragraf 213, som forbød sex mellom menn, ble fjernet. Jubileet feires som Skeivt kulturår, der skeive fortellinger løftes fram på tvers av det norske kunst- og kulturfeltet. Skeiv kopp er sentral del av Oslo kulturnatt sin satsning på Skeivt kulturår 2022.

Arrangementet var støttet av: Oslo kommune

konsert med Håland og Haugfos. Foto: Mesén

Kopp dedikert til Fran Lebowitz. Foto: Pia Eikaas

Skeiv kopp på Preus museum, 2022

Skeiv kopp dukker opp på Preus museum som feirer skeivt kulturår med utstillingen Over regnbuen fra 28.mai til 31.desember. Utstillingen tar utgangspunkt i arbeidet til Marie Høeg og Bolette Berg, stemmerettsaktivister og fotografer i småbyen Horten ved århundreskiftet mellom 18- og 1900-tallet.

Fra Skeiv kopp vil du møte koppene til George Michael, girl in red, Virginia Woolf, Esben Esther Pirelli Benestad, Høeg og Berg, Kim Friele, Eileen Myles og Alf Prøysen, stilt ut i den aller første butikkdisken til Preus Foto fra 1956. I disken finner du også små plakater om de ulike forbildene som du får lov til å ta med deg.

Målet ved å bruke denne hverdagslige tingen, koppen, er å skape en lav terskel for å nå frem og være til stede i hjem og hverdagsliv til mange. Skeiv kopp inviterer seg på en måte inn i folks hjem med koppene som er like mangfoldige, fargerike og unike som folk selv.

Verket stilt ut på utstillingen Over Regnbuen (2022). Foto: Pia Eikaas

Skeiv kopp på Kunstreisen, 2022

Fra april til desember 2022 dukket video, bilder og tekst opp ulike steder inne på Oslo S. Og iblant ble en skeiv kopp lagt igjen, som gave til den som vil gi den et hjem. Den skiftende utstillingen var en del av Kunstreisen, Bane NOR Eiendoms satsning på temporær kunst på Oslo S.

Koppene og forbildene introduserte seg en etter en, og den skiftende utstillingen kom til syne over tid for de mange og ulike menneskene som er innom sentralstasjonen. Prosjektet inviterte også seg selv hjem til de som fant koppene og tok de med seg. Gjennom en vennlig og generøs gest, som denne gaven er, ønsker Skeiv kopp å myke opp, skape mer forståelse og en mer inkluderende hverdag for skeive. Å ta plass i hverdagen til folk er et lite og subtilt grep, som kunstnerne håper kan la reelle endringer skje når folk føler seg berørt av noe i sitt eget mikrokosmos. 

«Skeiv kopp» (2022) på Oslo S. Folie med bilde av kopp dedikert til Girl In Red. Foto: Mesén

Skeiv kopp i Kristiansand, 2021

Sommeren 2021 ble seks kopper plassert ute på seks forskjellige steder i Kristiansand, som gaver til de som fant dem. Hvis koppene ble funnet og tatt med hjem, kunne man likevel oppleve dikt, historier og tegninger som er del av prosjektet Vi_var_her, en lyrisk og visuell orientering av 11 forskjellige adresser i Kristiansand. Lørdag 14. august ble flere kopper delt ut på Vaktbua i Kristiansand. Skeiv kopp inviterte sammen med Karmaklubb* og Vaktbua til en generøs happening inne og ute med musikk, opplesninger, samtaler og ikke minst klubb senere på kvelden. En hyllest til queerness, åpenhet og mangfold generelt!  

Derfra reiste prosjektet videre til sitt siste stopp på Kunsten og litteraturens hus i Kristiansand, i en utstilling som åpnet tirsdag 17. august 2021. 

Prosjektet er støttet av: Cultiva

Skeiv kopp er for alle! Det er en vennlig gest eller en gave som handler om åpenhet. Gjennom noe så enkelt som å dele drikke i en kopp håper vi å kunne introdusere nye forbilder og deres kamp til et bredt publikum, også de som kanskje synes det er litt skummelt.
— Pia Eikaas, kunstner