Waledkhani5.jpg

«Rojava: The Women’s Revolution» (2020) av Gelawesh Waledkhani

Kurator/produsent, Rosenkrantz’ gate 14 i Oslo

Kulturbyrået Mesén presenterer et nytt verk av Gelawesh Waledkhani i Rosenkrantz’ gate 14. «Rojava: The Women’s Revolution» er et portrett av kurdiske frihetsforkjempere. Disse kvinnelige krigerne er fryktet av sine motstandere, og deres kamp i Rojava (vest-Kurdistan, nord-øst Syria) har blant annet blitt omtalt som “The Most Feminist Revolution the World has Ever Witnessed” i en artikkel fra 2017 av Carne Ross for Vice.  

Verket er en tegning på ca. 2,5 x 6 meter som henger utendørs vinteren 2020-2021. Veggen i Rosenkrantz’ gate 14 er en offentlig visningsarena forbeholdt kunst som bidrar til å fremme ytringsfrihet og offentlig debatt. Inspirasjonen kommer delvis fra aktivist, ideolog og forfatter Abdullah Öcalan. Hans arbeid fremmer jineologi – en filosofi og bevegelse som ønsker å bygge demokrati, sosialisme, økologi og feminisme, med utgangspunkt i ordet Jin – kvinne – Jiyan – liv – og Azadi – frihet. 

Portrettene til Waledkhani er tegnet i stor skala med følgende sitat: «A society can never be free without women’s liberation». Arbeidet spiller på en sterk politisk overbevisning, sammen med tegningens og tekstens affektive dimensjon for å skape et dynamisk og sterkt uttrykk. Prosjektet kaster lys på den kurdiske bevegelsen som har omdefinert eller gjenopprettet kvinnens rolle som aktiv, deltakende samfunnsborger, og modig kriger i frontlinjen. 

Mens koronakrisen får global oppmerksomhet både i politikken og i pressen, pågår både flyktningkrisen og kurdernes kamp for frihet og demokrati. Grensene stengte sammen med de fleste samfunn verden over. Samtidig så vi mindre mediedekning av migrasjonskrisen – en krise som sårt trenger håndtering. I tillegg har vi sett nyheter om kraftig økt vold mot kvinner i koronatider og en stadig innskrenkning av demokratiske rettigheter de siste årene, også i vestlige land.  

Kunstens essens er ytringsfrihet, og i offentlige rom har det spesielt potensiale som bidrag i den offentlige debatten. Waledkhanis kunstprosjekt til Rosenkrantz’ gate er et viktig bidrag til den offentlige diskursen fremover fordi den peker på pågående, usynliggjorte prosesser og kamper som foregår både her og andre steder. Det er et gjennomgående rop om kvinnens myndiggjøring i verkene hennes som bør få plass i offentlige rom. 

Prosjektet er støttet av:
Oslo kommune, Kulturetaten
Fritt Ord
Bergesenstiftelsen

Detalj av verket «Rojava: The Women’s Revolution» (2020). Foto: Kulturbyrået Mesén

Detalj av verket «Rojava: The Women’s Revolution» (2020). Foto: Kulturbyrået Mesén