Paléhaven

I samarbeid med Oslo kommunes kunstsamling løfter Mesén frem ikoniske skulpturer! 

Rolle: Kurator, produsent og initiativtaker

År: 2023–

Sted: Paléhaven, Christian Frederiks plass

Samarbeidspartner: Oslo kommunes kunstsamling

I samarbeid med Oslo kommunes kunstsamling løfter Mesén frem skulpturer i kommunens samling som venter på sin nye plassering. Gjennom samarbeidet vil noen få et gjensyn med kunstfavoritter de ikke har sett på en stund, mens verkene for andre vil oppleves som nye. I Paléhaven kan kunsten bidra til å skape gode oppholdsrom og økt opplevelsesverdi, og gjennom årlig utskiftende utstillinger er målet at kunsten også skal gi nye og uventede blikk på vår historie og felles urbane omgivelser. 

2024

Snegl av Sivert Donali

Snegl av Sivert Donali er en lekeskulptur fra 1969, og en av opprinnelig fire snegleskulpturer i Oslo kommunes kunstsamlings eie. Historien om lekeskulpturer kan føres tilbake til tiden etter andre verdenskrig, og til idealene om å gi barn lekeplasser med større mulighet til å utvikle egen personlighet og kreativitet. Disse installasjonene skulle stimulere til barns deltakelse, samskaping og fantasi, og i forlengelse av dette også forståelse for grunnleggende demokratiske verdier, ute i det offentlige rom i innovative lekeplasslandskap. Både kunstnere, arkitekter og landskapsarkitekter engasjerte seg i slike skulpturer, og ofte i samarbeidsprosjekter.  

Snegl som nå står utplassert i Paléhaven ved Oslo S, bærer vitne om en tid hvor kunstnere lot seg inspirere av barns lek, og både estetisk og politisk var med på å forme urbane rom og bidra til samfunnsendringer gjennom lekeskulpturer. Det er en tradisjon som så å si er forsvunnet nå som lekeapparater har blitt en storindustri.  

Sivert Donali (1931–2010) var norsk billedhugger utdannet ved kunstakademiene i Oslo og København. Donali var kjent for sine portrettskulpturer som preges av gjenkjennelighet og en evne til å gripe den portrettertes karakter, slik vi blant annet ser i skildringene av Johan Falkberget og Alf Prøysen. Donali var også tilknyttet restaureringsarbeidene ved Nidarosdomen i årene mellom 1957 og 1964. Snegl fremviser Donalis mer lekne side 

2023

Bristepunktet av Mattias Härenstam

Steinskulpturene Beskyttet og Patriark er laget i et stabilt, tungt og varig materiale, men noe under overflaten hinter om en indre, myk kjerne.

Vi kjenner patriarken som mannen som leder og beskytter en familie, en kirke eller en stat. Tittelen peker på ære, styrke og makt, og betegner et bestemt maskulint ideal. Dette forsterkes i materialet, steinen, som gir skulpturene en stabilitet og tyngde og bærer løfter om varighet, men væskeliknende dråper hinter til en indre, myk kjerne. Ved riss i overflaten og fasader som sprekker, oppfordrer skulpturene oss til å berøre dem og til å reflektere rundt vern og sårbarhet.

Litt som østers eller skjell som beskytter noe sårbart bak et hardt panser, pulserer en indre kjerne i steinskulpturene som utgjør utstillingen Bristepunktet. Gjennom å vende på og komplisere mannsfiguren – ved det myke og formløse som tyter og renner ut av sprekker og hull – motsetter Härenstams skulpturer seg en stabil tolkning av kjønnskategorier slik de ofte kodes. Blant menn i bronse og stein, ridende eller opphøyet på sokkel, utgjorde disse skulpturene i Paléhaven et stille oppgjør mot et arkaisk mannsideal og en opphøyethet av mannen i det offentlige rom.   

Utstillingen var en del av Kunstreisen, Bane NOR Eiendoms sin satsing på temporær kunst på utvalgte stasjoner, og gjennomført i samarbeid med Oslo kommunes kunstsamling.  

Mattias Härenstam (f. 1971) bor og arbeider i Oslo. Han er utdannet ved kunsthøyskolen i Bergen og arbeider med skulptur, grafikk og video. Han har en omfattende utstillingsvirksomhet i inn- og utland, og er innkjøpt av blant annet Nasjonalmuseet, Bergen Kunstmuseum, Stavanger Kunstmuseum og Nordnorsk Kunstmuseum. Han har også utført en rekke arbeider i offentlig rom, heriblant de store treskulpturene i Naturhistorisk museum i Bergen og skulpturinstallasjonen “Alt som før var dødt” på Langøyene i Oslo. 

Foto: Jon Gorospe