Nøste av Gunilla Bandolin. Foto: Willem Mathlener

Tjenester:
Kunstfaglig prosjektleder

År:
2021–2025

Sted:
UNN Narvik og Narvik helsehus

Kunstnere:
Lin Wang, Patrik Entian, Julie Engaas, Gunilla Bandolin, Peder Istad, Linda Bakke, Marit Victoria Wulff Andreassen, Robert Johansson, Katarina Spik Skum, Johanna Minde, Grethe Irene Einarsen og Martine Bolsøy

Oppdragsgiver:
Universitetssykehuset Nord-Norge HF og Narvik kommune. 

UNN Narvik og Narvik helsehus

Universitetssykehuset Nord-Norge HF har bygget nytt sykehus på Furumoen i Narvik. Narvik kommune har etablert et helsehus i direkte tilknytning til sykehuset. Helsehuset og sykehuset samarbeider om en del vitale funksjoner og arealer.

På vegne av Universitetssykehuset Nord-Norge HF og Narvik kommune arbeidet Mesén med kunsten i nye Narvik sykehus og helsehus. Arbeidet omfattet blant annet å lede kunstutvalget, utvikle kunstplan, anskaffelser av kunst, oppfølging og koordinering av produksjon og montering av all kunst til bygget samt kartlegging og rekuratering av eksisterende samling. Kunstutvalget valgte tidlig i prosessen å gå ut med en åpen invitasjon til kunstnere om å melde sin interesse for å lage kunst til det nye sykehuset og helsehuset. På bakgrunn av dette har kunstutvalget valgt å anskaffe ny kunst ved konkurranse, direkte oppdrag og innkjøp.  

Nye UNN Narvik samlokaliserer somatikk, rus, avhengighetsmedisin og psykisk helsevern i samme bygg. Kombinasjon med et bredt spekter av tjenester innen primærhelsetjenesten, rehabilitering, etterbehandling, opptrening og sykehjem med lindrende avdeling stiller ekstra store krav til tilpasset kunstnerisk utforming. Kunst, arkitektur og utsmykning skal støtte og inngå som en del av det mangfoldige behandlingsmiljøet som etableres på Furumoen i Narvik.

Cloudberry fields for ever av Peder Istad 

Til Furukollen på det nye sykehusområdet i Narvik har Peder Istad laget  skulpturer i granitt. Kunstprosjektet er forankret i en minneverden hvor molteplukking og Elsa Beskow sin rike bildeverden har vært en inspirasjon. Form og farge har Istad hentet fra molten, og både formspråk og plassering bidrar til at prosjektet fremstår som særlig assosiativt, lekent og trygt. Som et ledd i smertebehandling oppfordres ofte pasienter til å tenke seg tilbake til et godt sted, og med en liknende tilnærming ønsker Istad å skape et slikt godt sted, fysisk, ute på sykehusområdet. 

Foto: Peder Istad

Nøste av Gunilla Bandolin

Til området utenfor kantinen på nye Narvik sykehus har Gunilla Bandolin laget en romlig kunstinstallasjon man kan oppsøke. Nøste består av krysslimt treverk og måler fem meter i diameter og er tre meter høy. Verket er plassert over turstien på sykehusområdet, i nærhet til de omkringliggende skogsområdene. Formen og forbindelsen til landskapet assosierer til en hule, hytte eller et lysthus – et sted å trekke seg tilbake enten alene eller i fellesskap. I tillegg til å virke aktiviserende og sosialt berører verket temaer som ro og omsorg, og fremstår med omsorg for det spekter av følelser og livssituasjoner menneskene ved sykehuset befinner seg i. 

Foto: Willem Mathlener

Omfavne av Lin Wang

Lin Wang har laget et monumentalt takhengt verk i Oroglass (krystallisert akryl) over inngangsparteiet på sykehuset. Kunstverket er forankret i et ønske om å ivareta enkeltmennesket i møte med sykehuset, og Wang har latt seg inspirere av fingeravtrykket som et bilde på denne individualiteten. Wang har utviklet formen på grunnlag av fingeravtrykkets grafiske og skulpturelle kapasitet. Det abstrakte verket tar opp i seg linjene i fingeravtrykket, og bevegelsene i formen slik de omfavner hverandre lagvis. Slik verket tematiserer forholdet mellom del og helhet, individualitet, omsorg og tilhørighet, åpner det opp for historiefortelling i mange lag.  

Foto: Mesén

Nordvendte drømmer av Marit Victoria Wulff Andreassen

Til inngangspartiet til det nye helsehuset har Marit Victoria Wulff Andreassen laget et monumentalt veggmaleri som løper over veggene i første og andre etasje, samt i trappeløpet. Wulff Andreassen bringer naturen inn i helsehuset i et uttrykk som er utpreget organisk, med halvabstraherte vekst- og blomstermotiver som føres av sted i virvelbevegelser. Motivene varierer i størrelse, og de store arbeidene fungerer til å markere områdene der de utføres. På denne måten fungerer også verket til orientering i bygget. 

Foto: Willem Mathlener

Elektrokardiogram av Linda Bakke 

Til parken foran sykehuset har Linda Bakke laget en ti meter høy skulptur i syrefast stål. Formen har hun hentet fra de karakteristiske linjene i elektrokardiografi (EKG), men i stedet for en horisontal linje har Bakke gjort den vertikal. Den grønne fargen kan assosieres med harmoni, en ny start og vår forbindelse til naturen. Formmessig kan skulpturen også minne om en plantestengel eller et lyn. Skulpturen kan også tolkes som et visuelt uttrykk for livets rytme, dets opp- og nedturer.

Foto: Vegard Skoglund

Fotoprosjekter av Grethe Irene Einarsen

Til taket og deler av veggene i avdelingene for dialyse, kreft og gynekologi, samt på vegg i et trappeløp har Grethe Irene Einarsen skapt fotoprosjekter som tar utgangspunkt i naturen og landskapet slik hun forbinder det med rekreasjon, ekspedisjoner og folkehelse. Bildene kan ved første øyekast framstå som ordinære naturbilder, men ved nærmere betraktning vil betraktere oppdage små dyr som lever i gresset, mennesker som leker i trær og skyformasjoner og naturelementer som danner ulike figurer. Fotoprosjektet er laget med omtanke for pasientene som vil tilbringe mye tid i rommene hvor kunsten befinner seg, og med et ønske om å skape rom for tankeflukt og dagdrøm for pasienter og pårørende i en vanskelig situasjon.  

Detalj fra skisse av Grethe Irene Einarsen

Doajvvom (SaL) I Hopp (Sv) I Hope (Eng) av Johanna Minde og Katarina Spik Skum

Johanna Minde og Katarina Spik Skum har skapt et kunstprosjekt som beveger seg over fem plan i det nye sykehuset og helsehuset, som er inspirert av samisk kultur, duodji og naturen. Kunstprosjektet tar ikke form som tradisjonell duodji, men har et et friere uttrykk som inkorporerer ulike materialer, ornamenter, mønster og kulturuttrykk. Blant annet består verket av bjørk, tekstil, garn, selskinn, saueskinn og tinn. Når brukerne ankommer de ulike etasjene fra trappeløpet møtes de av vegghengt verk som på hver sin måte innehar en konseptuell tilnærming til stedet og etasjen verket er plassert i. I tillegg til de tradisjonelle samiske fargene rødt, gult, blått og grønt, anvender Minde og Spik Skum også mer utradisjonelle farger og nyanser som gir verkene stor variasjon og åpner for en større symboldimensjon. Kunstnerne har også fargesatt selve veggene i hver etasje ved trappeløpet.

Foto: Johanna Minde og Katarina Spik Skum

Jernmalmstransporten av Patrik Entian

Til korridorene i sykehusets fellesarealer har Patrik Entian skapt et kunstprosjekt bestående av flere veggmalerier med utgangspunkt i jernmalmstransporten til lands og til sjøs via Narvik. Maleriet består av tydelige motiver og kartsymboler som kontrasterer nesten utviskede transparente bakgrunnsfigurasjoner. På denne måten skapes det dybde og bevegelse i motivene som bindes sammen i en helhetstanke hvor historie og samtid møtes og samvirker. I verket finner vi motiver som et elektrisk lokomotiv, rallare i arbeid, fraktbåter og dybdesiffer fra sjøkart. Repeterende elementer skal skape forbindelser mellom de ulike veggmaleriene, og være ledetråder i en større fortelling om by, landskap, menneske og reise.  

Foto: Mesén

Under gresset av Martine Bolsøy

I kunstprosjektet for Barne- og ungdomspsykiatri har Martine Bolsøy forsøkt å hente frem en følelse hun kan huske fra hun selv var barn. Hovedmotivet er en løvetann, mens andre naturelementer som en dam og hundekjeks bærer med seg en egen symbolverden. Her ønsker Bolsøy å skape et verk som inviterer barn til å stoppe opp og la seg forsvinne inn i tegningens mylder. Komposisjonen er bygget opp på en måte som ønsker brukerne velkommen til avdelingen; fra stammen som tar oss imot, til den smilende, gule planten. Kanskje kan kunstverket oppfattes som en inngang til en gjemt og trygg verden, hvor barn kan gjenfinne seg selv i ulike detaljer og fabuleringer i verket? 

Tegning av Martine Bolsøy

Saturnia pavonia av Robert Johansson

Til trappeløpet i det nye sykehuset og helsehuset har Robert Johansson skapt et kunstprosjekt som løper over alle etasjene og som endrer karakter i de ulike etasjene. Noen motiver strekker seg fra gulv til tak, mens andre er taktile eller glimrende. Verket består av både relieff og veggmaleri, og tar utgangspunkt i det latinske navnet på sommerfuglen nattpåfugløye som kan oversettes til Saturns påfugl. Johansson ønsker at verket sammen med arkitekturen i trappeløpet skal skape et tredje rom, et såkalt hjem utenfor hjemmet hvor estetiske samhandlinger kan avstedkomme nye erfaringer. Opp trappene, skritt for skritt, kan brukerne følge metamorfosen til Saturns påfugl, fra larve og gjennom tid og lys til den i øverste etasje er klar til å fly. 

Foto: Willem Mathlener