Arendalsuka 2024:

Hvordan kan kunst i offentlige rom bidra til mindre ulikhet og mer likestilling?

Tjenester:
Arrangør, moderator

Tid og sted:
14. august 2024, Arendal kunstforening

Medvirkende:
Damien Ajavon, kunstner
Daniella van Dijk-Wennberg, avd. direktør, Oslo kommunes kunstsamling
Ida Fagervold, stipendiat, Universitetet i Oslo
Kristine K. Wessel, kunstfaglig prosjektleder og kurator, Mesén
Tina Skedsmo, kurator og kunsthistoriker, Mesén

Under Arendalsuka 2024 spurte vi i Mesén hvilken rolle kunst i offentlige rom kan spille i sosial bærekraft? 

Med utgangspunkt i FNs bærekraftsmål 5 og 10 som omhandler henholdsvis mindre ulikhet og likestilling mellom kjønnene, arrangerte Mesén en samtale om hvordan kunst i offentlige rom kan bidra til å nå disse målene. Vi ønsket å løfte tematikk knyttet til sosial bærekraft, demokrati og ytring, og er nysgjerrige på hvilken måte dette blir viktig også i fremtiden?

Arrangementet startet ved at kunstner Damien Ajavon fortalte om sitt prosjekt «Queer Utopia» som vises utendørs i Rosenkrantz’ gate i Oslo. Ajavon, som er en fransk, Oslo-basert kunstner med afropeiske røtter, ønsker å bruke dette verket til å ta opp tematikk knyttet til skeivhet, seksuell frigjøring, identitet og multikulturalisme.

Deretter fikk vi en panelsamtale med Daniella van Dijk-Wennberg, avd. direktør i Oslo kommunes kunstsamling, Ida Fagervold, stipendiat ved Universitetet i Oslo, Kristine K. Wessel, kunstfaglig prosjektleder og kurator i Mesén og Tina Skedsmo, kurator og kunsthistoriker i Mesén

Temaer som ble tatt var blant annet hvilken rolle kunst i offentlige rom kan spille i sosial bærekraft og hvordan kunstfeltet jobber med dette, kunst i politiske og sosiale bevegelser utenfor Norge og hvordan kan vi sikre at vi får et mangfold av stemmer.

Se opptak fra panelsamtalen på Vimeo: vimeo.com/1001124408