Tjenester:
Arrangør, Innleder (Kristine K. Wessel)

Tid og sted:
Tirsdag 29.november 2022 kl 11.00 - 15.45 på Parkbiografen i Skien

Medvirkende:
Thomas Hylland Eriksen (Det samfunnsvitenskapelige fakultet, UiO)
Thor Kamfjord (Norner)
Stella Ioannou (Lacuna og Sculpture in the City, UK)
Marisa Ferreira (Kunstner og Phd-stipendiat)
Hilde Tørdal (Telemark Kunstsenter)
Guro Honningdal (Skien kommune)
Håvard Nymoen Johansen (Skien kommune)
Kristine K. Wessel (Mesén)

Arrangører:
Skien kommune og Mesén i samarbeid med Marisa Ferreira

Støttespillere:
Kulturrådet, Vestfold og Telemark fylkeskommune, Telemark Kunstsenter og Kunstsentrene i Norge

Seminar:

Kunst og bærekraft – avfall som råmateriale

Om gjenbruk av avfall i kunstproduksjon, bærekraft i stedsutvikling og kunst i offentlige rom

Hva gir vi verdi, og er det mulig å tenke avfall og verdi i samme setning? Hvordan kan ulike bærekraftige metoder brukes i produksjonen av kunst i det offentlige rom og inspirere oss til å revurdere egen forbrukspraksis når vi designer våre fremtidige byer? 

Vi inviterte kunstnere, kuratorer, kommuneansatte, forskere og produsenter for å undersøke og diskutere avfall og gjenbruk, bærekraftige materialer, kunstproduksjon og kunst i offentlige rom. 

Seminaret var en del av "Kverndalen i nytt lys", et kunst- og byutviklingsprosjekt i regi av Skien kommune som fokuserer på minner, glemte historier, materialitet og sosiale fortellinger, med kunstner Marisa Ferreira. “Kverndalen i nytt lys” kurateres og produseres av Mesén.

Se opptak fra seminaret:

Del 1

Bærekraft, fremtid, byutvikling og kunst. Kultursjef Guro Honningdal og byplanlegger Håvard Nymoen Johansen i Skien kommune

Tilfeldighet og sammentreff? Historien om hvordan kunstprosjektet “A Bigger Splash” vokser i Kverndalen. Kristine K. Wessel, produsent og kurator i Mesén

Waste Matter as Raw Material. A Sustainable and Environmental approach to Contemporary Art Production. Marisa Ferreira, Artist and PhD candidate at the Royal College of Art in London, UK.

Del 2

The Plastics Paradox – our savior or our nemesis? Thor Kamfjord, direktør for bærekraftig utvikling i Norner

Den hårfine grensen mellom søppel og verdi. Thomas Hylland Eriksen, professor i sosialantropologi ved Universitetet i Oslo

Del 3

Public Art in Dialogue with the City. Stella Ioannou, Lacuna Director and Artistic Director of Sculpture in the City

Del 4

Samtale: Refleksjoner, oppsummering, spørsmål. Thomas Hylland Eriksen, Stella Ioannou, Thor Kamfjord og Marisa Ferreira. Panelet ledes av Hilde Tørdal, daglig leder ved Telemark Kunstsenter

Program:

10.30 - 11.00 Kaffe, registrering
11.00 - 11.20 Bærekraft, fremtid, byutvikling og kunst. Kultursjef Guro Honningdal og byplanlegger Håvard Nymoen Johansen i Skien kommune
11.20 - 11.30 Tilfeldighet og sammentreff? Historien om hvordan kunstprosjektet “A Bigger Splash” vokser i Kverndalen. Kristine K. Wessel, produsent og kurator i Mesén
11.30 - 12.15 Waste Matter as Raw Material. A Sustainable and Environmental approach to Contemporary Art Production. Marisa Ferreira, Artist and PhD candidate at the Royal College of Art in London, UK.Innlegget holdes på engelsk.
12.15 - 13.00 Lunsj
13.00 - 13.20 The Plastics Paradox – our savior or our nemesis? Thor Kamfjord, direktør for bærekraftig utvikling i Norner
13.20 - 13.50 Den hårfine grensen mellom søppel og verdi. Thomas Hylland Eriksen, professor i sosialantropologi ved Universitetet i Oslo
13.50 - 14.00 Pause
14.00 - 14.45 Public Art in Dialogue with the City. Stella Ioannou, Lacuna Director and Artistic Director of Sculpture in the City. Innlegget holdes på engelsk
14.45 - 15.00 Pause
15.00 - 15.45 Samtale: Refleksjoner, oppsummering, spørsmål. Thomas Hylland Eriksen, Stella Ioannou, Thor Kamfjord og Marisa Ferreira. Panelet ledes av Hilde Tørdal, daglig leder ved Telemark Kunstsenter, og foregår på engelsk.

Medvirkende:

Thomas Hylland Eriksen er professor i sosialantropologi ved Universitetet i Oslo. Han har gitt ut en rekke bøker om ulike samfunnsspørsmål, og er blant annet interessert i hva som skal til for å gjøre søppel om til verdi. Han har i denne sammenhengen blant annet skrevet boken “Søppel” (Aschehoug 2011). I sitt innlegg Den hårfine grensen mellom søppel og verdi vil han blant annet snakke om kontekst, omdefinering og “ressurser på avveie”.

Thor Kamfjord er direktør for bærekraftig utvikling i Norner. Han har en M.Sc. i industriell kjemi og har arbeidet med internasjonal polymer- og plastindustri i 26 år. Siden 2007 har han bidratt til etableringen av Norner, et globalt ledende innovasjonssenter som arbeider for å muliggjøre FNs bærekraftsmål og utvikle en sirkulær plastøkonomi. Gjennom sitt innlegg The Plastics Paradox – our savior or our nemesis? ønsker han å gi innsikt, økt kunnskap og inspirasjon for både hodet og hjertet om plast, gjenbruk, resirkulering og innovasjon.

Stella Ioannou er grunnlegger og administrerende direktør for Lacuna, et kreativt prosjektbyrå med base i London. Hun er leder for byens største offentlige utendørs kunstutstilling kalt Sculpture in the City, og som hun har kuratert og produsert siden 2010. Lacuna kuraterer også kunstprosjektene på Paddington Square i London, et område under utvikling der kunsten vil få en betydelig plass. Innlegget Public Art in Dialogue with the City holdes på engelsk.

Marisa Ferreira er kunstner og Phd-stipendiat ved Royal College of Art i London. Hun forsker på forhold knyttet til avindustrialisering, kapitalistiske produksjonsmåter og påvirkningen den har på folk og steder. I sin doktorgrad utforsker hun alternative måter å bruke etterlatt materiale som har mistet sin verdi/bruk. I sitt innlegg Waste Matter as Raw Material. A Sustainable and Environmental approach to Contemporary Art vil hun fokusere på to kunstprosjekter hun utvikler som en del av “Kverndalen i nytt lys” i Skien, nemlig “A Bigger Splash” og “Blue Bonds”. Innlegget holdes på engelsk.

Guro Honningdal har vært kultursjef i Skien kommune siden 2015, og har 25 års erfaring fra kommunens kulturavdeling med ulike tiltak og prosjekter. Hun er utdannet cand mag med historie og kulturfag og en master i ledelse. Skien er en by med en tusenårig historie og kommunen jobber med en kulturhistorisk stedsanalyse for sentrum, som vil være et viktig kunnskapsgrunnlag for både å ivareta og utvikle byen. Kommunen har i over 15 år hatt satsingen Kunstnerbyen Skien, og kunst i det offentlige rom har i mange år vært viktig i byen.  

Håvard Nymoen Johansen har vært ansatt som byplanlegger i Skien kommune siden 2005. Han er utdannet landskapsarkitekt, og har jobbet variert innenfor byutvikling. Han har særlig jobbet med strategisk byutvikling i Grenland og Skien kommune, de siste 10 årene mest med sentrumsutvikling.

Hilde Tørdal er billedkunstner og daglig leder ved Telemark Kunstsenter. Hun er aktiv i kunstnerpolitikken både nasjonalt og internasjonalt og var styreleder for Norske Billedkunstnere i 6 år mellom 2013-19. Som kunstner arbeider hun sammen med Bård Tørdal. Telemark kunstsenter er et av Norges 15 regionale kunstsentre. Kunstsentrene i Norge har et spesielt ansvar innen profesjonalisering av kunst i offentlig rom regionalt og for den kulturelle skolesekken, i tillegg til å være visningssteder for billedkunst og kunsthåndverk.

Kristine K. Wessel er produsent og kurator for kunst i offentlige rom, og driver Mesén i Oslo sammen med Vibeke Christensen. Wessel har lang erfaring med utvikling av kunstprosjekter i med by- og stedsutviklingsprosesser. Hun er også styreleder i Norwegian Crafts, sitter i juryen til Eckbos Legat jubileumsutstilling, og er redaktør for publikasjonen “Kunsten å utvikle et sted” som kommer ut på Museumsforlaget i desember 2022. Siden 2020 har hun vært engasjert som kurator og kunstfaglig prosjektleder for "Kverndalen i nytt lys, et kunst- og byutviklingsprosjekt i regi av Skien kommune. I sitt innlegg Tilfeldighet og sammentreff? Historien om hvordan kunstprosjektet “A Bigger plash” vokser i Kverndalen vil hun fokusere på utviklingen av bærekraftig kunst i Kverndalen i Skien.